Inspectoratul Scolar Judetean centralizeaza datele pentru demararea achizitionarii de manuale noi. Are la dispozitie 600.452 de lei, mai mult decat anul trecut, dar si pretul cartilor a crescut din cauza inflatiei
Dupa ce datele referitoare la necesarul de manuale noi in scolile timisene vor fi centralizate, Inspectoratul va lua legatura cu editurile care furnizeaza aceste carti.
Atribuirea nu se face prin licitatie, ci tinand cont de oferta de carte a editurilor si de nivelul preturilor praticate de-a lungul anilor. Fata de anul trecut, acesta va fi indexat cu rata inflatiei, asa incat va fi cu aproximativ 1% mai mare. Inspectoratul Scolar a primit cu 80.000 de lei mai mult de la Minister iar inspectorii estimeaza ca se vor incadra in buget.
“In fiecare an ne-am incadrat bine in buget, am avut, de fiecare data, o mica diferenta in plus intre banii alocati de la Minister si cei cheltuiti. Anul trecut aceasta a fost de 6 lei.” a precizat Francisc Halasz, inspector scolar general adjunct.
Prioritate la achizitie au manulalele care sunt deja foarte uzate. Urmeaza cele de la materiile de examen pentru clasele care vor sustine astfel de examinari, dar si cele pentru clasa I, acolo unde cartile nu se transmit de la o generatie de elevi la alta. Nu intra insa in lista de achizitii manualele pentru clasele a XI-a si a XII-a deoarece sunt asigurate cartile doar pentru cursurile din invatamantul obligatoriu, adica cel de 10 clase.
Cele mai scumpe manuale sunt cele destinate studiului limbilor moderne, deoarece acestea au multe ilustratii si sunt tiparite pe hartie de calitate superioara. Sunt costisitoare si manualele pentru limba materna, pentru ca se tiparesc in tiraj redus, iar editurile trebuie sa-si acopere costurile de productie. Exista si cazuri in care, tot din cauza tirajului mic, unele edituri refuza comanda. Aceasta este plasata unei ed