Construirea proastă a drumurilor, dezvoltarea haotică a localităților, imprudența șoferilor au dus la o scădere cu un procent foarte mic al numărul accidentelor rutiere. Asta, chiar dacă România a avut mai multe strategii rutiere și s-au investit milioane de euro pentru punerea în siguranță a drumurilor: panouri de avertizare și semnalizare rutieră. Speriat de numărul mare de accidente din perioada Paștelui, premierul Victor Ponta propune înăsprirea legislației rutiere. Ministerul Transporturilor propune o nouă strategie rutieră, care nu schimbă mare lucru. Sursa: Foto: Gabriel Miron
Premierul Victor Ponta s-a declarat îngrijorat de numărul ridicat de accidente rutiere şi de victime înregistrat în perioada Paştelui, el arătând că trebuie înăsprită legislaţia rutieră, pe de o parte, şi întărită autoritatea poliţiştilor care aplică legea, pe de altă parte. "Am o mâhnire personală când văd, şi mi se pare inacceptabil, numărul de accidente, morţi, oameni care şi-au pierdut viaţa în această săptămână, care ar trebui să fie una fericită", a spus Ponta.
Prea multe victime de Paște
Premierul a admis că zona de infrastructură trebuie îmbunătăţită, dar a subliniat că şi pe autostrada Bucureşti-Constanţa s-au înregistrat accidente. "Avem o mare problemă de implementare a autorităţii legii în domeniul rutier. Sunt hotărât să încercăm o înăsprire a legislaţiei şi o întărire a autorităţii celor care sancţionează abateri pe drumuri publice. E inadmisibil să mă uit câţi oameni îşi pierd viaţa în aceste zile", a spus Ponta. El a arătat că modificarea legislaţiei în domeniul rutier în sensul înăspririi sancţiunilor şi întăririi autorităţii poliţiştilor reprezintă o prioritate guvernamentală.În perioada 1-5 mai, 22 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere.
Modelul francez
Victor Ponta a mai declarat că nu i s-ar părea excesiv ca în anumite situaţii