Colaborarea dintre statul român şi cel kazah, prin vânzarea unei părţi din pachetul de acţiuni pe care ţara noastră îl deţine la Rompetrol, către KazMunayGaz, unicul acţionar al grupului petrolier Rompetrol, ar putea lega România de proiectul South Stream, potrivit unor surse guvernamentale, care ne-au precizat: "Se creează o companie de investiţii în care statul român şi KazMunayGas sunt parteneri. Astfel, începe o colaborare win-win. S-ar părea că o parte din joc este intenţia Kazahstanului de a ne ajuta să ne legăm la South Stream, având în vedere că aceas-tă conductă va trece prin Marea Neagră".
Şi Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta, consideră că un acord între statul român şi KazMunayGaz ar fi o mişcare foarte bună, din care ambele părţi vor avea de câştigat.
Ionel Blănculescu ne-a declarat: "Este un lucru foarte bun dacă statul român intră în business cu Kazahstanul, care este un boom în energie. Această ţară are proiecte foarte mari, iar România va fi un actor important în realizarea acestora. Eu am propus de mult să tratăm creanţa Rompetrol altfel decât ca pe o datorie. Încă din septembrie 2010, am trimis o scrisoare preşedintelui kazah Nursultan Nazarbayev, în care i-am propus rezolvarea pe cale amiabilă a situaţiei Rompetrol şi intrarea într-o cooperare de afaceri a României cu Kazahstanul. Lumea trebuie să ştie că Grupul KazMunayGaz a investit 2 miliarde dolari de când a intrat la Rompetrol şi a virat la stat, anual, câte 1,2 miliarde dolari, în cadrul Rompetrol activând în mod direct peste 7.000 de angajaţi".
Potrivit domniei sale, la crearea acestui fond de investiţii kazahii vor participa cu 110 milioane de dolari şi statul român cu 30 de milioane, bani pe care, potrivit înţelegerii, îi va plăti tot partea kazahă.
Ionel Blănculescu ne-a spus: "Vom avea 20% din fond, în prima fază creându-se 1 mili