Noi consultări politice între partidele fostei AIE şi preşedintele Nicolae Timofti. Guvernul ar putea să comenteze miercuri criticile europene la adresa ultimelor amendamente adoptate de Parlament.
Vineri, cu o viteză remarcabilă, Parlamentul a adoptat o serie de amendamente la legi fundamentale cum ar fi legea electorală, cea privind funcţionarea Curţii Constituţionale sau prerogativele premierului interimar. Modificările, trecute cu votul liberal-democraţilor şi comuniştilor, au fost criticate imediat de Comisa Europeană, de Consiliul Europei, de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi de experţi ai Comisiei de la Veneţia drept pripite şi contrare spiritului european. O ameninţare la adresa ambiţiilor europene ale Moldovei. La Chişinău, Guvernul nu a comentat încă, se aşteaptă o reacţie oficială miercuri, dar Liliana Barbăroşie a încercat să afle care ar putea fi următorii paşi ai partidelor aflate la putere:
Chiar dacă par acum mai certate între ele ca niciodată, partidele fostei alianţe proeuropene au mers totuşi astăzi la o nouă rundă de consultări cu preşedintele Nicolae Timofti. Scopul acestor consultări ar fi desemnarea unui candidat pentru funcţia de premier, a anunţat preşedinţia. Atât partidul democrat, cât şi cel liberal au profitat însă de invitaţie pentru a-i cere şefului statului, după ce au făcut-o comisarul European pentru Extindere, Štefan Füle şi mai multe organizaţii neguvernamentale locale, să nu promulge legile votate vineri de liberal-democraţi şi opoziţia comunistă.
Iată ce a spus liderul democraţilor, Marian Lupu, după discuţiile cu şeful statului: „Dacă legile neconstituţionale şi antieuropene vor fi promulgate, vă zic cu toată sinceritatea că pentru PD lucrul acesta va îngreuna foarte puternic calea de a ne aşeza la masa de negocieri.”
Liberalul Valeriu Munteanu: „El este cel care poat