Migranţii din UE vor beneficia pentru mai mult timp de ajutoare de şomaj acordate de ţara lor de origine, prevăd planuri discutate la Bruxelles pentru a diminua temerile privind “turismul pentru ajutoare sociale”, la care Financial Times a avut acces.
Astfel, alocaţia de şomaj acordată de ţara de origine unui cetăţean care caută de lucru într-un alt stat membru UE ar putea fi extinsă de la durata actuală obligatorie de trei luni până la cel puţin şase luni, se indică într-o propunere care va fi prezentată joi de către comisarul european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding. Planul intervine în contextul în care durata medie în care un imigrant îşi găseşte de lucru în ţara gazdă este de aproximativ 16 luni, scrie Agerpres.
Propunerea, consultată de Financial Times, are scopul de a încuraja libera circulaţie a forţei de muncă în întregul bloc comunitar.
Marea Britanie, Germania, Austria şi Olanda au scris Comisiei Europene cerând o revizuire a directivei privind libertatea de circulaţie, în contextul unei creşteri a temerilor privind impactul migraţiei din UE asupra sistemelor lor de asistenţă socială, deja confruntate cu dificultăţi.
Potrivit FT, reacţia statelor membre la extinderea perioadei de acordare a ajutoarelor de şomaj pentru proprii cetăţeni vor fi probabil amestecate. În Marea Britanie, planul ar putea ajuta la diminuarea unei dezbateri politice aprinse cu privire la imigrare şi la consecinţele unui potenţial aflux potenţial de români şi bulgari, care s-ar îndrepta spre această ţară atunci când restricţiile temporare privind libera circulaţie a noilor cetăţeni UE vor fi ridicate, la 1 ianuarie 2014.
De altfel, premierul britanic David Cameron a promis să limiteze accesul migranţilor la ajutoare sociale, cum ar fi acordarea de locuinţele sociale şi asistenţa medicală, în încercarea de a dezamorsa c