De la „Urzeala tronurilor” la „Harry Potter”, fenomenul a cuprins întreaga societate. Dacă vrei să te îmbogățești, scrie literatură fantasy...
George R.R. Martin, autorul seriei „Cântec de gheaţă şi foc”, a fost inclus de publicaţia „The Times” printre cele mai influente personalităţi ale momentului, J.K. Rowling, creatoarea lui Harry Potter, este astăzi mai bogată decât regina Angliei, iar în ultimii ani numele lui J.R.R. Tolkien le-a concurat ca notorietate pe cele ale vedetelor din showbiz... „Jocurile foamei” şi Suzanne Collins au spart toate topurile, mai ales după ecranizarea primului volum al seriei, în care Jennifer Lawrence, de curând distinsă cu un premiu Oscar, a făcut furori.
Evadarea din realitate
Este un adevăr vizibil cu ochiul liber şi reflectat şi de topurile de vânzare de carte sau de cele de audienţă: societatea noastră preferă literatura fantasy.
„Citim literatură fantasy pentru a regăsi culorile”, spunea George R.R. Martin. „Citim ca să gustăm mirodeniile tari şi să auzim cântecul sirenelor. În fantasy se ascunde ceva vechi şi adevărat, care se adresează unei zone din adâncurile noastre, copilului care a visat că întro zi va vâna pădurile nopţii şi ospăţul de sub dealurile goale şi va găsi o iubire care nu se va termina niciodată, undeva la sud de Oz şi la nord de Shangri-La”, mai crede autorul uneia dintre cele mai cunoscute serii fantasy care s-au scris vreodată, ecranizată de HBO şi publicată de editura Nemira.
De la dorinţa de evadare din realitate, până la sindromul „Şeherezada” succesul acestui fenomen poate avea diverse explicaţii, una dintre ele fiind aceea că „lumea poveştilor ne permite să fim liberi”, aşa cum explică Mihaela Şchiopu, psihoterapeut şi artist plastic. „E o lume fără graniţe, o lume unde nimic nu ţi se poate impune, o zonă unde imposibilul nu există pentru că nu s-a inventat. E un refugiu...”, ma