Comuniştii, din opoziţie, par în acest moment să aibă poziţia cea mai confortabilă: au obţinut, cu ajutorul liberal-democraţilor, ce au vrut, în primul rând, renunţarea la sistemul electoral mixt, fără să fi făcut, la prima vedere, concesii importante. Nefiind la putere, comuniştii, greşit, par să creadă că strategia europeană este numai responsabilitatea guvernului. Aşa că liderul comuniştilor Vladmir Voronin şi-a exprimat, fără echivoc astăzi, opinia despre structurile europene care criticaseră prompt şi sever amendamentele adoptate vineri de Parlament, acuzându-le de cinism:
Făcând uz de tradiţionalul său limbaj ce se vrea o combinaţie dintre bravul soldat Švejk şi Vasea Tyorkin, liderul comuniştilor Vladimir Voronin a respins criticile înalţilor demnitari europeni pe motiv că, aşa cum a explicat Voronin, votul de ocazie al comuniştilor şi liberal-democraţilor de vinerea trecută a avut drept scop restabilirea ordinii democratice:
x „Ce i-a indignat totuşi atât de profund pe sponsorii poveştii de succes moldoveneşti? Unde au văzut şi văd ei ameninţare pentru modernizarea europeană a Moldovei? Ameninţarea constă în faptul că două partide cu viziuni ideologice şi politici diametral opuse au decis, în sfârşit, să restabilească în Moldova regulile de joc democratice. Să restabilească sistemul electoral care a funcţionat timp de 20 de ani, să rupă curtea constituţională din schemele corupte, să creeze condiţii pentru alegeri libere şi democratice, anulând orice şanse pentru oligarhi de a cumpăra voturile alegătorilor.”
Voronin s-a arătat indignat că emisarii europeni nu au reacţionat cu aceeaşi promptitudine, de exemplu, atunci când Curtea Supremă de Justiţie a lăsat in vigoare decizia de închidere a postului de televiziune a opoziţiei NIT, chiar dacă anterior înalţi funcţionari de la Bruxelles îi dăduseră asigurări ca NIT-ul va