George Carapanu, seful Ordinului Arhitectilor, vrea inlocuirea recent plantatilor salcami japonezi, eventual chiar cu tei. De fapt, de la taierea teilor a pornit intreg scandalul. Arhitectii vor cauta solutii pentru vegetatie si pentru mobilierul urban. Cand lucrarile vor fi finalizate, specialistii recomanda ca bulevardul sa fie populat cu terase, la fel ca in oricare alt mare oras european.
Arhitectii chemati de Primarie sa aranjeze bulevardul Stefan cel Mare trebuie sa lucreze ca la croitorie, cu materialul clientului. Piatra cubica deja montata va ramane pe loc. Se cauta solutii pentru vegetatie si pentru mobilierul urban. „Este complicat ceea ce avem de facut. Pentru ca toata amenajarea se va face pe structura deja realizata, cu aceleasi materiale. Vor fi detalii legate de vegetatie si de mobilierul stradal acolo, dar nu umblam la piatra cubica. Ceea ce tine de pavaj va ramane neatins, pentru ca s-au cheltuit bani acolo”, a spus George Carapanu, seful Ordinului Arhitectilor Iasi.
Fara „japonezi” Marea provocare e stabilirea speciei de arbori. „In nici un caz nu vor ramane salcamii japonezi. Acestia vor fi scosi si studiem acum ce specie se preteaza bine in zona, tinand cont de clima si de aspectul in toate anotimpurile. E posibil sa ajungem iarasi la tei sau sa decidem sa plantam altceva”, a explicat Carapanu.
Ingineri, nu si arhitecti S-a ajuns in aceasta situatie deoarece proiectul a vizat initial doar refacerea carosabilului, adica inlocuirea asfaltului cu piatra cubica. Abia ulterior au aparut problemele legate de aspect. „Multa vreme s-a cautat responsabilul pentru aspectul zonei centrale. Nu a semnat niciun arhitect vreun proiect. Aprobarea de la Uniunea Europeana s-a dat pe un proiect de reabilitare a strazii, semnat de ingineri”, a precizat George Carapanu. Cu alte cuvinte, nimeni nu si-a batut capul cu pavajul, vegeta