În momentul în care ne plângem cel mai mult de scăderea consumului de energie electrică și de Complexul Energetic Oltenia care este pus, practic, în genunchi de politica ANRE, a apărut ieri și un raport al Corpului de Control al Primului Ministru. Raportul ne arată că în vechea guvernare nu s-a prea ținut cont de modul în care s-au cheltuit banii și că sute de miliarde de lei au fost cheltuiți aiurea.
La momentul scrierii acestui material, producția de energie electrică pe cărbune se ridică la 538 MW, în condițiile în care în sistem se livrează energie produsă pe cărbune și de la alte termocentrale din afara CEO. O asemenea producție pe un termen mai lung duce la falimentarea CEO și la distrugerea celui mai important producător de energie electrică din România.
Am avut discuții în ultima perioadă și am atras atenția asupra faptului că, în urmă cu câțiva ani, economia românească avea un consum de peste 8000 de MWh spre 9000 de MWh, iar acum s-a ajuns la un consum de 6000 de MWh. Ce înseamnă asta? Înseamnă că guvernele Emil Boc au pus economia pe butuci, principalii consumatori fiind falimentați de măsurile guvernamentale. Pe fondul creșterii ponderii energiei verzi din piață, un asemenea regres în consum nu poate duce decât la eliminarea CEO. În mod normal nu se poate lua în calcul din punct de vedere strategic, economic, terminarea unei asemenea societăți comerciale. CEO este singura capacitate ce poate furniza suficientă energie în piață în momentele în care este secetă și nu bate vântul. O dispariție a CEO ar duce automat la căderea sistemului energetic național. Ceea ce înseamnă că nu se va întâmpla.
Dar pentru supraviețuirea acestei unități este nevoie de o reducere drastică a personalului, lucru care ne doare foarte rău, în paralel cu decăpușarea CEO. Aceasta din urmă a fost începută și sunt convins că va fi continuată, primele luni ale anulu