Băncile germane deţine active pe care nu le doresc în valoare de peste 600 miliarde de euro, dovadă a provocărilor cu care se confruntă sectorul financiar german la aproape cinci ani de la colapsul Lehman Brothers.
Potrivit calculelor făcute de Reuters pe baza rapoartelor anuale ale mărilor bănci germane, acestea vor să vândă active în valoare de 637 miliarde de euro, echivalentul Produsului Intern Brut al Olandei. Printre activele pe care băncile germane vor să le vândă se numără credite imobiliare, dar şi obligaţiuni suverane. Printre băncile cu cele mai mari active secundare ('non-core') se numără unele dintre băncile germane care au fost afectate de criza financiară globală: Hypo Real Estate, WestLB şi Commerzbank.
Volumul activelor nedorite a crescut după ce organismele de reglementare au forţat băncile să pună deoparte mai mult capital pentru a acoperi activele riscante, aceste prevederi forţând multe bănci să-şi reducă semnificativ bilanţurile. Însă activele care nu au putu fi vândute imediat au fost transferate unor divizii bancare non-core, care potrivit experţilor ar putea fi ţinute în viaţă timp de mai multe decenii.
"Dezmembrarea acestor portofolii va dura mult timp, nu aş fi surprins dacă ar dura 20 de ani", a declarat Andreas Steck, partener la Linklaters.
Băncile au creat divizii separate pentru activele lor toxice şi alte active nedorite, în încercarea de a atrage atenţia investitorilor spre operaţiunile profitabile. Problema este că activele nedorite sunt în continuare parte a aceluiaşi bilanţ contabil şi riscă să afecteze profiturile promise de părţile sănătoase ale băncilor.
Numai Deutsche Bank a plasat active în valoare de 97 miliarde de dolari într-o divizie care regrupează operaţiunile non-core în timp ce rivala v a identificat active în valoare de 151 miliarde de euro de care ar dori