Momârlanii ştiu să ţină la tradiţii şi sunt consecvenţi, fapt de apreciat într-o lume din ce în ce mai globalizată şi mai rece, cu valorile demult schimbate. În Valea Jiului, şi anul acesta nedeile de Sfintele Paşti au fost în plin centrul atenţiei, toată lumea satului, care a atras după ea, inevitabil, alte câteva sute de orăşeni din cele şase localităţi din Valea noastră, fiind captată spre aceste festinuri câmpeneşti de primăvară, unde voia bună, jocul popular, muzica folclorică tradiţională şi mâncarea bună au fost cap de afiş. Au fost multe nedei în zona de est a Văii Jiului, două la Jieţ, în prima şi în a doua zi de Paşti, una la Petroşani, în a doua zi de Paşti, şi o alta la Taia, tot în a doua zi de Paşti, unde am fost şi noi prezenţi.
Joc, mâncare şi voia bună
Aşa cum le stă bine, momârlanii din Taia şi din împrejurimi nu s-au sfiit să vină luni, 6 mai, a doua zi de Sfintele Paşti, lângă cimitir şi biserică, la nedeia organizată de autorităţile locale petrilene şi de alţi câţiva păstrători de tradiţii locale inimoşi. O nedeie care-şi are originea din negura timpului, niciunul dintre localnici neştiind acum cu exactitate de câte sute de ani se organizează, fără oprire, această nedeie! Trebuie remarcat faptul că nici măcar comuniştii n-au reuşit să întrerupă şirul acestei petreceri câmpeneşti, deşi presiuni s-au făcut destule.
A ieşit luni un chef pe cinste, unde mâncarea tradiţională a fost nelipsită, meritul pentru cărnăria din pastramă fiind anul acesta al viceprimarului Vasilică Jurca, care a cumpărat toată carnea pentru toate cele 550-600 de porţii de mâncare. Nu doar viceprimarul trebuie scos în evidenţă, nici n-ar fi corect faţă de ceilalţi, pentru că, an de an, se găseşte câte cineva să doneze o parte din banii pentru toate bunătăţile de pe masă sau pentru carne. Gospodinele au contribuit şi ele anul acesta, fiecare, cu ouă înr