Miliardarul Beny Steinmetz, cel mai bogat israelian şi unul dintre principalii investitori la proiectul minier de la Roşia Montană, ar putea pierde drepturile asupra unui zăcământ uriaş de minereu de fier din Guineea, cu resurse estimate la 50 miliarde dolari, în urma unei anchete a guvernului SUA.
O investigaţie derulată de Departamentul Justiţiei din SUA şi autorităţile din Guineea a condus la arestarea a doi directori executivi detaşaţi în statul african de la BSG Resources, companie deţinută de Beny Steinmetz, şi la reţinerea unui cetăţean francez, care va fi judecat în New York, transmite Bloomberg.
Ancheta se referă la modalitatea în care BSG Resources (BSGR) a obţinut drepturile asupra proiectului minier de la Simandou, Guineea, deţinute împreună cu gigantul brazilian Vale.
Zăcământul de minereu de fier situat în sud-estul Guineei conţine resurse cu o valoare de 50 miliarde de dolari.
"Alegaţiile că ar fi avut loc vreo neregulă în privinţa modalităţii în care BSG Resources a obţinut drepturile miniere din Guineea sunt complet nefondate. BSG Resources îşi va apăra reputaţia şi drepturile miniere din Guineea pe toate canalele legale, inclusiv arbitrajul internaţional, dacă guvernul continuă măsurile ilegale de a expropria interesele BSG Resouces", se arată într-un comunicat al BSG Resources, citat de Bloomberg.
Compania a anunţat în luna martie că guvernul din Guineea se pregăteşte să anuleze licenţele miniere pentru exploatarea Simandou şi un alt proiect. Lucrările la ambele zăcăminte au fost îngheţate anul trecut de compania de proiect, deţinută în parteneriat de BSGR şi Vale.
Vale a precizat că anchetatorii din SUA şi Guineea au asigurat compania că nu este vizată în mod direct de investigaţie.
Steinmetz (57 de ani) are o avere estimată la 8,9 miliarde de dolari, potrivit datelor Bloomberg.
Miliardarul deţi