O reuniune de criză care a avut loc luni seară între preşedinţii unor instituţii europene a permis să se stabilească un compromis pentru a debloca negocierile privind bugetul multianual pe perioada 2014-2020, a anunţat deputatul francez Alain Lamassoure, citat de AFP.
Blocajul se referă la suma de 11,2 miliarde de euro, ce corespunde fondurilor suplimentare solicitate statelor membre pentru a rezolva restanţele pe anul 2012, potrivit Agerpres.
„Statele trebuie să accepte să plătească imediat o primă tranşă de 7,3 miliarde de euro, în cursul reuniunii de marţea viitoare a miniştrilor economiei şi de finanţe şi să îşi ia angajamentul că vor plăti până la sfârşitul anului restanţa în valoare de 3,9 miliarde euro“, a explicat el.
Compromisul a fost găsit la finalul unei reuniuni de aproximativ două ore, la care au participat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, al Parlamentului European (PE), Martin Schulz, şi premierul irlandez, Enda Kenny, preşedintele în exerciţiu al reuniunilor ministeriale ale Uniunii Europene (UE), la care Lamassoure a asistat în calitatea sa de preşedinte al Comisiei pentru bugete din PE.
„Preşedinţia irlandeză speră să obţină marţi o majoritate calificată pentru a rezolva problema primei tranşe de 7,3 miliarde de euro, însă PE cere ca aceasta să obţină, de asemenea, angajamentul achitării tranşei a doua“ , a explicat Lamassoure.
„Dacă o minoritate de blocaj se va opune, atunci negocierile privind bugetul multianual 2014-2020 vor fi îngheţate“, a avertizat el.
În semn de bunăvoinţă, Parlamentul European a acceptat să participe la prima reuniune a negocierilor cu statele membre cu privire la bugetul multianual 2014-2020, prevăzută pentru luni, în ajunul reuniunii miniştrilor economiei şi de finanţe din UE.
Cei mai reticenţi faţă de ideea suplimentării contribuţiei naţionale la bugetul UE se