“Aceste dezvoltari in domeniul agriculturii reprezinta inceputul unei noi revolutii. Si nu este vorba de Revolutia Rosie a sovieticilor, nici Revolutia Alba a conducatorilor din Iran. Eu o numesc Revolutia Verde”, spunea Gaud William, administratorul “U.S. Agency for International Development”.
Revolutia verde este un concept cu referire la o serie de cercetari, dezvoltari si initiative tehnologice ce au aparut intre 1943 si sfarsitul anilor ’70, ducand la industrializarea productiei agricole in mai multe natiuni in curs de dezvoltare.
Initiativa, condusa de Norman Borlaug (mai jos in imagine), “parintele Revolutiei Verzi”, avea ca scop cercetarea si dezvoltarea de noi soiuri, imbunatatirea sistemului de irigare, modernizarea tehnicilor de administrare, fertilizarea sintetica si realizarea de noi pesticide. Datorita realizarilor sale, Borlaug a salvat peste 240 de milioane de vieti si a fost laureat al Premiului Nobel pentru pace.
Dupa terminarea studiilor de agronomie cu un doctorat in patologia plantelor si genetica la Universitatea statului Minnesota in 1942, Norman Borlaug s-a stabilit in Mexic, unde a creat si imbunatatit diferite varietati de grau semi-pitice, foarte productive si rezistente la boli si agenti distructivi biologici.
Borlaug a inceput dezvoltarea agriculturii in Mexic, in anul 1943 si cu ajutorul Fundatiei Rockefeller s-a extins si in alte tari. In 1961, India era in plina foamete. Borlaug a fost invitat in India de catre ministrul agriculturii M.S. Swaminathan. In pofida piedicilor birocratice, Fundatia Ford si guvernul Indian au colaborat pentru a importa seminte de grau de la institutul lui Borlaug. India a adoptat ulterior si IR8 (o specie semi-pitica de orez) ce producea mai multe graunte pe fiecare planta. Agronomistul indian S.K. De Datta a declarat ca ob