Abuzurile alimentare, stresul, kilogramele în plus şi factorii ereditari duc la creşterea glicemiei, iar în timp la apariţia diabetului zaharat. Efectul lor însă poate fi contracarat cu leacuri simple, ușor de obținut.
Pe lângă schimbările alimentare şi cele de stil de viaţă, leacurile bunicii pot îmbunătăţi activitatea pancreasului şi pot normaliza glicemia. Astfel de remedii au efect hipogliceminat. Mai exact, scad nivelul zahărului din sânge, prevenind astfel numeroasele dezechilibre care pot apărea în organism în timp.
Dudul și afinul, pentru formele incipiente de diabet
În cazul formelor incipiente de diabet, fitoterapeutul Ovidiu Bojor recomandă în cartea sa „Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z“ remediile din afin şi cele din dud alb sau negru, care au acţiune hipoglicemiantă dovedită. Prepară infuzia de afin din 1-2 linguriţe de frunze la o cană cu apă clocotită. Lasă lichidul acoperit pentru 15 minute, după care filtrează şi bea câte 2 căni pe zi, timp de o lună. Beneficii în formele uşoare ale bolii aduce şi infuzia de dud (atât cel alb, cât şi cel negru) pe care o prepari dintr-o lingură de plantă la 250 ml de apă fierbinte. Lasă vasul acoperit 10-15 minute, după care strecoară infuzia şi bea câte 3 căni pe zi, timp de o lună şi jumătate. Şi infuzia din următorul amestec de plante este la fel de eficientă: 40 g frunze de afin, 20 g frunze de dud, 10 g frunze de nuc, 10 g frunze de urzică, 20 g teci de fasole. Pune o lingură din acest amestec la o cană cu apă fierbinte. După ce s-a mai răcit, filtrează ceaiul şi bea câte 2-3 căni pe zi, timp de trei săptămâni.
Maceratul de brusture purifică sângele
Dintre tratamentele din natură, cele cu cicoare şi cu brusture sunt recunoscute pentru „capacitatea” lor de curăţare a sângelui, emilinarea toxinelor din organism şi normalizarea nivelului de zahăr din sânge. Prepari