Europarlamentarul Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni în Uniunea Europeană, a primit astăzi mandat din partea LIBE (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne) să înceapă negocierile dintre Parlamentul European, Consiliul şi Comisia Europeană pentru varianta finală a Directivei, potrivit unui comunicat.
Comisia LIBE a adoptat raportul elaborat de Monica Macovei cu 48 de voturi pentru şi 7 împotrivă.
"Punctul important este posibilitatea confiscării bunurilor provenite din infracţiuni fără a exista o sentinţă de condamnare. Este de altfel şi marele pariu pe care îl fac. Este mult mai important să confiscăm bunurile şi banii produşi ilegal decât să punem doi sau trei oameni în spatele gratiilor şi să lasăm banii murdari să circule în reţele de crimă organizată şi să finanţeze terorismul", a declarat Monica Macovei.
Potrivit raportului Macovei adoptat astăzi de Comisia LIBE, fiecare stat membru trebuie să adopte măsuri pentru confiscarea bunurilor şi în absenţa unei sentinţe penale de condamnare în cazurile următoare: (1) dacă o instanţă este convinsă că banii sau bunurile provin din activităţi de natură penală, cât timp procedura de confiscare respectă art 6 din CEDO dreptul la un proces corect; (2) când decesul sau o boală permanentă a persoanei anchetate fac imposibile urmărirea şi condamnarea penală sau (3) când boala sau sustragerea de la urmărirea penală sau de la condamnare împiedică finalizarea unui proces într-un termen rezonabil şi există riscul împlinirii prescripţiei.
După adoptarea raportului în Comisia LIBE urmează trialogul, constând în negocieri între Monica Macovei, ca raportor al Parlamentului European, Consiliu şi Comisia Europeană.
F.A. Europarlamentarul Monica Macovei, rapor