Dacă în Italia ar fi aprobată noua lege asupra cetăţeniei acordate copiilor străini născuţi în Peninsulă, propusă de noul ministru al integrării Cecile Kyenge, ţara ar avea aproape 80.000 de "noi italieni' pe an" iar dintre aceştia aproape 20% ar fi de origine română, se menţionează într-un articol publicat luni de cotidianul La Repubblica de la Roma.
Alda s-a născut la Roma, frecventează o grădiniţă privată din capitala Italiei, vorbeşte limba italiană, vorbeşte dialectul de la Roma, lucru care îi îngrijorează uşor pe părinţii ei, deoarece Alda nu este cetăţean italian sau cel puţin documentele ei nu demonstrează acest lucru. Vina este a părinţilor ei, care sunt ucraineni. Sau, mai bine spus, vina este a legii italiene asupra cetăţeniei, o lege aprobată în anul 1992, bazată pe principiul "ius sanguinis", care îi obligă pe copiii străini născuţi în Italia să preia cetăţenia părinţilor, precizează principalul cotidian roman.
Dacă în Italia ar fi aprobată noua lege asupra cetăţeniei, bazată pe principiul "ius soli", totul s-ar putea schimba în Peninsulă. Şi mulţi ar fi "noii italieni", dacă toţi copiii străini născuţi în Italia ar dobândi imediat, încă de la naştere, cetăţenia italiană. Italia ar putea avea aproape 80.000 de "noi italieni" pe an, notează publicaţia amintită.
Calculele au fost făcute de fundaţia 'Leone Moressa" /fondată în 2002 la Veneţia/. În maternităţile din Italia, în ultimul an s-au născut 79.261 de copii cu părinţi străini. Din anul 2002, procentul lor, din totalul copiilor născuţi în Italia, a trecut de la 6,2% la 14,5%.
Acest lucru înseamnă că, dacă ar fi aprobată legea "ius soli", 14,5% din noii cetăţeni italieni ar fi copii ai imigranţilor.
La ora actuală, copiii străini, considerându-i şi pe cei care s-au născut în străinătate, sunt aproape un milion (adică 10% din minor