Clinica ORL din cadrul Spitalului Judeţean Cluj-Napoca are bani să facă doar 6-7 implanturi cohleare pentru copiii surzi din naştere, cu toate că cererea este mult mai mare.
Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca a câştigat un concurs organizat de Fundaţia Orange prin care, cu ajutorul unor aparate speciale, vor depista deficienţele de auz ale nou-născuţilor încă din primele zile de naştere. Valoarea totală a proiectului este de 203.000 lei şi se va derula pe parcusul a 12 luni la Clinica de Ginecologie Dominic Stanca şi la Spitalul Judeţean din Baia-Mare.
În Cluj, dar şi în alte judeţe ale ţării testarea auditivă a copiilor la naştere se face doar în câteva spitale, în timp ce în străinătate un astfel de screening este un lucru obişnuit. În Cluj, doar Clinica de Ginecologie I face astfel de teste. „Screening-ul nou-născutului este universal în alte ţări. În România, din păcate nu se face în toate judeţele şi maternităţile. Mai sunt câteva spitale din ţară care fac acest screening: Bucureşti, Iaşi, în centrele mari”, afirmă doctorul Violeta Necula, medic primar ORL în cadrul Clinicii ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.
Medicii clujeni subliniază că este nevoie de acest screening deoarece hipoacuzia este un defect care nu se vede la naştere, dar este mai frecvent de 60 de ori decât alte afecţiuni congenitale pentru care există deja screening. „Hipoacuzia profundă care împiedică copilul să înveţe să vorbească este întâlnită la 1-3 nou-născuţi din 1.000. Atunci detectarea lor în timp util, în primele 6-12 luni de viaţă i-ar ajuta să prindă limbajul corespunzător. Cu cât se stabileşte diagnosticul mai târziu cu atât recuperarea este mai dificilă”, spune doctorul Violeta Necula.
După toate testele, sunt selectaţi copiii cu probleme şi li se va face implant cohlear sau alte metode de tratam