Comisia Europeană a propus luni o simplificare drastică a legislaţiei privind securitatea alimentară şi a propus de asemenea noi instrumente pentru a combate frauda în industria alimentară. Amenzile pot fi pe măsura profiturilor ilicite.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
O consecinţă a scandalului cărnii de cal este această propunere a Comisiei Europene, care întrevede amenzi usturătoare şi mai ales pe măsura profiturilor înregistrate ilicit.
Bruxelles propune de asemenea mai multe controale aprofundate de-a lungul lanţului alimentar, pentru a spori securitatea alimentară.
Se estimează că frauda descoperită în urmă cu câteva luni privea mai multe tone de carne de cal vândută în produse semipreparate drept carne de vită. S-a spus atunci, în urma anchetei franceze, că societatea Spanghero din Franţa ar fi făcut un profit de mai multe sute de mii de euro în urma fraudei.
Ideea amenzilor trebuie acum agreată de cele 27 de state membre ale UE, dintre care nu toate sunt de acord cu aceasta. Unele capitale şi-ar fi dorit însă o etichetare aprofundată a produselor semipreparate, care să indice originea cărnii. Comisia Europeană nu poate acum propune aceasta.
La Bruxelles se spune că se aşteaptă mai întâi să fie făcut un studiu de impact al acestei măsuri, pentru ca eventual să se propună o astfel de etichetare.
În fine, legislaţia europeană va fi drastic simplificată de la 70 de corpuri de texte comunitare la doar cinci. Asta nu înseamnă că legislaţia va fi mai laxă, ci doar mai accesibilă.
Comisia Europeană se mândreşte cu faptul că propune acum nu doar o securitate privind filiera cărnii, ci şi privind filiera vegetală. Pe viitor, producătorii de legume vor putea fi despăgubiţi din fonduri europene în caz de epidemii, cum a fost cazul bacteriei E.coli în 2011. Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre secu