Estimările Guvernului privind încasările din timbrul de mediu nu sunt deloc optimiste. Cu toate că la momentul introducerii noii taxe auto, ministrul Mediului anticipa venituri de 700 de milioane de lei, suma avansată acum de Executiv este de două ori mai mică.
Mai mult, aceasta nu va reuşi să acopere nici măcar banii pe care statul trebuie să îi dea şoferilor care şi-au plătit taxa de poluare.
365 de milioane de lei estimează guvernul că va încasa anul acesta de pe urma timbrului de mediu, bir introdus în urmă cu două luni, în locul aşa-numitei taxe de poluare – la rândul ei, moştenitoare a taxei de primă înmatriculare, impusă în 2008.
Atunci când timbrul de mediu a fost anunţat, ministrul Rovana Plumb anticipa venituri de circa 700 de milioane de lei, iar drept argument avansa noua formulă de calcul a acestei taxe. Una care îi avantajează, de altfel, pe cei care au maşini vechi de înscris în România.
Estimarea iniţială s-a dovedit de aproape două ori mai optimistă decât cea avansată acum de Executiv. Nu e deloc o surpriză nici faptul că încasările anticipate acum de guvern sunt mult mai apropiate ca valoare de veniturile înregistrate anul trecut din taxa auto.
De altfel, în 2012, sumele adunate din taxa auto au înregistrat cel mai scăzut nivel de la introducere – de numai 275 de milioane de lei.Iar veştile proaste continuă, cel puţin pentru guvern. În 2013, statul va trebui să returneze 400 de milioane de lei proprietarilor de maşini care au plătit vechea taxă de poluare.
Impozitul respectiv a fost declarat discriminatoriu în 2011, printr-o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Dacă estimările de acum se dovedesc adevărate, ministerul Mediului nu va reuşi să adune din timbrul de mediu nici măcar banii pe care-i are de returnat pentru vechea formă a taxei auto.
(digi24.ro)
Comentarii.
Estimările Guvernulu