Şeful diplomaţiei americane, John Kerry, se află într-o vizită în Rusia pentru a discuta despre numeroase subiecte, cu un accent special pe Siria. Această vizită coincide cu o aniversare, trecerea unui an de cînd Vladimir Putin a revenit la Kremlin pentru un al treilea mandat de preşedinte. Rusia rămîne un partener dificil al occidentalilor, dar în acelaşi timp inconturnabil.
În 2009 preşedintele american Barack Obama şi-a propus o relansare a relaţiilor cu Rusia, o “redemarare” de fapt. El a folosit atunci termenul de “Reset”. Intre timp însă relaţiile ruso-americane n-au încetat să se degradeze, deci putem vorbi de un veritabil regres. Este adevărat că nici contextul internaţional nu a fost favorabil, fiind marcat de criză economică, iar războiul din Siria i-a situat pe cei doi partenri, Rusia şi Statele Unite, pe poziţii diametral opuse.
Totuşi, trebuie remarcat că nu toate dosarele sunt la fel de delicate. In materie de luptă împotriva terorismului ruşii şi americanii au interese comune şi dialoghează mai bine, cum s-a văzut după recentele atentate de la Boston comise de doi fraţi de origine cecenă instalaţi în Statele Unite. Si în privinţa dosarului nuclear iranian, precum şi în ce priveşte şantajul nuclear al Coreii de Nord, ruşii şi americanii au poziţii ceva mai apropiate. In schimb, la capitolul drepturilor omului în Rusia nici nu poate fi vorba de dialog. Pentru americani rămîne inadmisibil şi îngrijorător modul în care preşedintele Putin, aflat de fapt la putere de 13 ani, a oprit procesul de democratizare în Rusia, a reprimat opoziţia şi a luat sub control presa şi Internetul. La nivelul relaţiilor personale, John Kerry are probabil mai multe afinităţi cu omologul său Serghei Lavrov decît cu Vladimir Putin, care a decis totuşi să-l primească pe demnitarul american, la Kremlin, în ciuda protocolului. Americanii l-ar fi preferat, eventual,