« Jos Basescu-Sus Basescu ! », « Sus USL-Jos USL ! ». Cred ca merita sa depasim limitatele, stupidele, mecanicele noastre dispute si sa deschidem ochii si spre ce se intampla la altii. Pentru ca nu suntem doar noi intre noi, de la Nistru pana la Tisa. De altfel, marea problema a celor care conduc azi Romania este chiar dubla loialitate.
Dubla loialitate fata de Internationala banilor si fata de sistemul securistic corupt intern, dar in nici un caz fata de cei ce i-au ales. Si, cum a aratat-o referendumul din vara lui 2012, comanda Romaniei e undeva in exterior. Nici nu am bagat de seama cand ne-am pierdut independenta, daca am fost vreodata independenti.
Prin anii 2000-2005 s-a vorbit intens despre sfarsitul civilizatiei petrolului (cea inaugurata pe la 1860). Se dadeau, in functie de cercetator, anii 2005-2007, ca orizont de inceput al declinului. Adica momentul in care productia mondiala nu mai putea face fata cererii, odata cu intrarea majora pe piata consumatorilor a emergentilor China, India, Brazilia, Rusia (in calitate de consumator), Turcia, Africa de Sud etc. S-a lasat apoi o mare tacere. Pentru ca asupra planetei s-a abatut criza financiara, caderea bancilor (o multime in SUA), criza economica. Care a fost legatura dintre inceputul crizei economice mondiale si inceputul sfarsitului civilizatiei hidrocarburilor, a petrolului mai ales ? Nici Rubini, nici Krugman nu-mi amintesc sa fi vorbit despre asta. Sau poate mi-a scapat mie. Politicienii n-au din principiu asemenea dureri de cap.
In 2008 apare o carte aproape deloc cunoscuta in Romania, « Après la démocratie » (« Dupa democratie »), a lui Emmanuel Todd. Autorul, un savant demograf, si nu un eseist literaro-artistic, e acelasi care in 1976 prognoza prin « La Chute finale » (« Caderea finala ») « descompunerea sferei sovietice », iar in 2002, in « Après l’empire » (« Dupa imperiu »), a