Un bloc din cartierul clujean Mărăşti e de departe cel mai mare din oraş. Supranumit “zidul chinezesc”, blocul se întinde de pe strada Fabricii intersecţie cu strada Ciocârliei şi până pe Bulevardul 21 Decembrie 1989 intersecţie cu strada Crinului. A fost construit la începutul anilor ’80 şi numără sute de apartamente şi mii de locatari.
Blocurile M, de la 1 la 5, sunt de fapt o singură clădire, şi fiecare dintre cele cinci blocuri numără peste 150 de apartamente, adică 750 de locuinţe în total. Au fost construite în urmă cu 30 de ani, în 1982 şi 1983, iar pe câteva dintre intrările în scări se mai vede vechea denumire a străzii pe care au fost construite, Bulevardul Lenin.
„Ne-am mutat aici chiar când s-au terminat blocurile, în 1982", spune o fostă profesoară, acum pensionară, în vârstă de 76 de ani. „Fiecare dintre blocuri are propria asociaţie de locatari". „Niciodată nu m-am gândit că am fi foarte mulţi", completează şi o tânără, care locuieşte în unul dintre cele cinci blocuri de când s-a născut, în urmă cu 17 ani. „E şi linişte în spatele blocului, nu e ca în faţă, unde nu încapi de oameni pe trotuar şi e plin de maşini pe stradă".
"Furnicarele umane", obsesia vremii
Cel mai mare bloc din Mărăşti a fost desenat de un arhitect, care a emigrat la sfârşitul anilor '80. Astfel de conglomerate de locuinţe erau un specific al vremii, născut din dorinţa de a salva terenul agricol din împrejurimi.
"Cartierul Mărăşti este un cartier bizar", explică arhitectul Adrian Borda. "Acolo s-a ajuns la culmea schizofreniei şi a înghesuielii în ceea ce priveşte construcţiile. Pe la sfârşitul anilor '70, mai marii vremii s-au hotărât să nu mai extindă oraşele în exterior, ci pe dinăuntru construindu-se astfel la maxim şi încălcându-se orice principii de urbanism practicate în lumea întreagă".
A fost proiectul celui mai mare bloc din Cluj unul im