Un număr de 83 de consilieri şi secretari economici din Ministerul Economiei sunt detaşaţi în străinătate şi remuneraţi în dolari sau euro, jumătate dintre aceştia câştigând de cel puţin două ori mai mult decât ministrul de resort.
Rolul principal al acestor salariaţi este să deschidă noi pieţe pentru companiile româneşti şi să dezvolte exporturile, însă cei mai bine plătiţi consilieri sunt postaţi în state unde mărfurile „made in Romania“ sunt o raritate.
Datele publicate de minister arată că ministrul economiei Varujan Vosganian a încasat în luna martie un salariu brut de 7.643 de lei (2.329 de dolari). Ministrul are însă un salariu mai mic decât detaşaţii comerciali din minister, care primesc de la 3.000 de dolari în sus pentru promovarea economiei României în marile capitale ale lumii.
Problema supracompensării detaşaţilor comerciali este însă veche. Fostul ministru al economiei Adriean Videanu spune că puţini dintre oficialii trimişi să dezvolte legături comerciale în interesul României se ţin de treabă.
„Experienţa mea a fost dezastruoasă cu misiunile noastre economice. Din păcate, foarte puţini dintre cei care ar trebui sa facă business în interesul ţării acolo o şi fac“, a declarat Videanu, care a ocupat funcţia de ministru al economiei între 2008 şi 2010.
Cel mai frapant caz este al consilierului economic din Bagdad, care primeşte un salariu brut de 8.583 de dolari pe lună sau 6.500 de euro, în condiţiile în care schimburile comerciale ale României cu Irakul abia depăşesc cifra de 100 mil. euro. Dacă o parte din această sumă s-ar putea explica prin nevoia de a motiva funcţionarul să lucreze într-o ţară cu probleme de securitate, de la un punct salariul trebuie justificat de rezultatele muncii desfăşurate pentru reprezentarea intereselor economice ale ţării.
Greu se poate explica şi remuneraţia generoasă a reprezentan