Pe malul Săsarului la Baia Mare Grigore Negoşanu, 1922 (?)
Pictorul Grigore Negoşanu se naşte în anul 1885, în comuna buzoiană Căneşti şi îşi începe formarea artistică la Şcoala de Arte Frumoase din Iaşi. În instituţia academică moldavă se împrieteneşte cu Nicolae Tonitza şi, mai apoi, devine cumnat al acestuia, prin sora soţiei sale. Îşi desăvârşeşte educaţia artistică la Academia Regală Bavareză din München (1908-1912), unde specializarea iniţială este desenul sub îndrumarea lui Angelo Jank, iar ulterior trece la specializarea pictură, devenind unul din studenţii favoriţi ai profesorului Franz von Stuck.
Se mută apoi la Paris, frecventând cursuri de desen şi pictură la Academia Julian (1914-1916).
Chiar dacă după întoarcerea în ţară a pictat, succesiv, la Cluj şi Bucureşti, semnificativ în biografia artistului este faptul, că vreme de patru ani, Grigore Negoşanu s-a manifestat activ în cadrul Coloniei şi Şcolii de la Baia Mare, fiind unul dintre românii de prestigiu care au înţeles şi dus mai departe principiile care definesc şi astăzi «Centrul Artistic Baia Mare».
Între anii 1920 şi 1924, pictorul s-a manifestat deosebit de activ la Baia Mare, realizând o serie importantă de peisaje şi scene de gen în plein-air pe care le-a şi expus public în mai multe expoziţii colective ale comunităţii artiştilor băimăreni. În lucrările acestea, amprenta personalităţii sale artistice s-a împletit benefic cu principiile promovate de direcţia stilistică a celui de-al doilea val tradiţionalist (anii deceniilor 1910-1920) din evoluţia artei de la Baia Mare.
După anul 1940 nu mai părăseşte capitala, şi tot aici se stinge din viaţă, în anul 1953, trecut oarecum în uitare şi cu o creaţie niciodată reconstituită şi evaluată (sau reevaluată !) pe temeiuri ştiinţifice comprehensive.
Tabloul Pe malul Săsarului