Pentru fiecare ou scos la vânzare şi care provine din gospodăria ţăranului, medicii veterinari fac testul prospeţimii.
Zilnic, în Piaţa Moldovei din Focşani sunt vândute peste 7.000 de ouă. Fiecare dintre ele, înainte de a ajunge pe tarabă sau la colţul pieţei, este verificat la Circumscripţia Sanitar Veterinară printr-un test al prospeţimii, care se numeşte ovoscopie, astfel încât niciun ou vechi să nu fie scos la vânzare. Practic, testul înseamnă trecerea printr-un fascicul de lumină a oului pentru a aprecia integritatea cojii, aspectul albuşului şi al gălbenuşului. „Noi nu permitem ca un ou care are mai mult de două, maximum trei zile să ajungă pe piaţă. Cel care este vechi, în momentul în care este pus sub ovoscop este opac, nu este transparent ca un ou proaspăt. Distanţa camerelor de aer a cojilor este mică la un ou proaspăt”, ne-a declarat medicul veterinar Elena Şerbu, de la Circumscripţia Sanitar Veterinară. Oul proaspăt este transparent, albuşul este de culoare albă spre roz deschis, foarte puţin fluid, iar gălbenuşul este de culoare galben deschis, sferic, aşezat central, separat de albuş, foarte puţin mobil.
Oul vechi devine de la tulbure până la opac, albuşul şi gălbenuşul nu sunt separate, camera de aer se măreşte, gălbenuşul devine mobil şi are formă neregulată, se pot observa pete de culoare închisă produse de bacterii şi mucegaiuri. Aceste teste se fac gratuit de medicul veterinar şi doar dacă rezultatul arată că oul este proaspăt, atunci se eliberează un bon în care este precizat numele vânzătorului, localitatea de domiciliu şi o ştampilă care să ateste că aceste ouă au fost testate. Pentru că în Piaţa Moldovei numărul celor care aduc ouă de la găinile crescute în curte este mare, există o persoană delegată să facă aceste teste. „Cred că în fiecare zi verificăm peste 6000 -7000 de ouă, aşa că dacă se spune că n