Un clasament internațional intitulat “Indexul Mamelor”, realizat de “Asociația Salvați Copiii” în baza a cinci indicatori plasează România pe un deloc îmbucurător loc 61 într-un clasament menit să stabilească o ierarhie a țărilor în care există condițiile cele mai favorabile pentru a deveni mamă.
În acest clasament, care cuprinde 176 de țări, țara noastră se situează pe o poziție inferioară unor țări precum Rusia, Tunisia, Chile, Libia sau Bosnia.
Finlanda, Suedia și Norvegia sunt cele trei țări aflate în fruntea acestui index, în timp ce Somalia și Congo închid clasamentul.
Indicatorii folosiți pentru această evaluare sunt următorii:
- mortalitatea maternă, - mortalitatea la copiii sub 5 ani, - durata medie a școlarizării femeilor, - venitul mediu pe cap de locuitor, - măsura în care femeile participă la guvernarea țării lor.
Pe continentul european, conform indexului, de condiții inferioare mamelor din România au parte doar cele din Ucraina, Albania și Republica Moldova, în timp ce la nivelul României se mai situează și condițiile oferite femeilor care devin mame în Turcia.
Dincolo de evaluarea statistică, „Indexul Mamelor” subliniază cât de importantă pentru supraviețuirea unui copil este țara în care acesta se naște.
În Mali, spre exemplu, unul din șase copii nu ajunge la vârsta de cinci ani, în timp ce în Islanda doar unul din 400 de copii moare înainte de cinci ani.
Țările în care condițiile asigurate mamelor sunt printre cele mai proaste (Mali, Niger) beneficiază de cele mai ridicate rate de fertilitate din lume.
Sursa info: www.hotnews.ro Sursa foto: www.realitatea.net
Un clasament internațional intitulat “Indexul Mamelor”, realizat de “Asociația Salvați Copiii” în baza a cinci indicatori plasează România pe un deloc îmbucurător loc 61 într-un clasament menit să stabilească o ierarhie a țărilo