Încasările statului au crescut datorită schimbărilor fiscale, nicidecum pentru că ar fi crescut economia. Creşterea salariului minim pe economie a umflat conturile bugetului consolidat al statului.
În condiţiile în care termenele de plată între firme tind din nou să se mărească, companiile fac tot mai greu rost de lichidităţi, iar creşterea economică solidă se lasă aşteptată, veniturile la bugetul statului urcă destul de mult, pe spinarea firmelor private. Toate aceste creşteri se datorează măsurilor legislative introduse recent în domeniul fiscalităţii. Ca urmare a acestor modificări fiscale, au crescut încasările în vistieria statului pe primul trimestru al anului, dar şi pe luna aprilie. Vă prezentăm mai jos cifrele înregistrate în Dolj, precum şi motivele creşterii încasărilor, dar şi cele ale scăderii câtorva indicatori, care reflectă starea economiei.
Pe trimestrul I al acestui an, sumele plătite de firmele doljene către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj au crescut vertiginos faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La fel de spectaculos au crescut şi încasările Fiscului pe luna aprilie 2013, comparativ cu aprilie 2012, dar motivele acestor viramente în creştere către bugetul de stat nu reflectă un eventual avans al economiei sau vreo creştere economică nemaivăzută la nivelul Doljului, susţin finanţiştii doljeni.
Sumele achitate de companii către bugetul general consolidat au crescut cu 7,8%, de la 413 milioane de lei pe trimestrul I al anului 2012, la peste 445 de milioane de lei, pe primele trei luni ale acestui an.
S-au „îngrăşat“ conturile Fiscului,
pe seama companiilor private
Defalcat, cele mai mari creşteri s-au înregistrat la impozitul pe venit, la contribuţiile la sănătate, la pensii şi la şomaj. Astfel, Fiscul doljean informează că impozitul pe venit a urcat de la 78 de milioane de l