Chiar dacă a venit mai târziu, primăvara ne uimeşte cu temperaturile ridicate pe care le afişează de la o zi la alta. În zilele următoare meteorologii anunţă că vom avea parte de vară în toată regula. Însă, odată cu creşterea gradelor în termometre, a crescut şi numărul persoanelor care au suferit arsuri solare şi chiar insolaţii. După o iarnă lungă, oamenii nu erau pregătiţi fizic pentru razele puternice ale soarelui.
Majoritatea farmaciilor şi magazinelor au fost şi ele luate prin surprindere de valul de căldură, de pe rafturi lipsind cremele de protecţie şi medicamentele necesare problemelor cauzate de razele ultraviolete.
Medicii recomandă persoanelor care intenţionează să-şi petreacă minivacanţa pe litoral, şi nu numai, să consume multe lichide ( între 1,5 şi 2 l), să evite expunerile prelungite la soare, să folosească mijloacele de protecţie solară (pălării, umbrele, creme de protecţie etc). Răcoarea serii aduce cu ea o roşeaţă dureroasă a pielii după plaja de peste zi. Este foarte important ca în perioadele călduroase ale anului oamenii să evite arsurile solare, pentru că acestea afectează ADN-ul pielii şi astfel, în timp, se poate ajunge chiar la cancerul cutanat.
Este bine de ştiut totuşi ce remedii puteţi folosi pentru a vă vindeca de inso-laţii şi roşeaţa pielii, mai ales dacă farmaciile nu vă oferă nicio soluţie. Poate părea ciudat, dar oţetul de mere se recomandă în cazul insolaţiilor. Un pahar de apă în care s-a amestecat o lingură de oţet de mere ajută la înlocuirea mineralelor şi elec-troliţilor, putând fi considerat asemănător cu efectul ener-gizantului (chiar dacă gustul nu este prea plăcut). Se mai recomandă consumul de alimente ce au potasiu şi magneziu, precum nuci, banane, cereale integrale, legume cu frunze. Când ne referim la arsuri, primul lucru care ne vine în cap este folosirea iaurtului. Însă puteţi apela şi la comprese c