Învierea Domnului a fost sărbătorită de majoritatea vrâncenilor, care au mers în număr mare la biserici şi mănăstiri pentru a lua „Lumină din Lumină“. La miezul nopţii, în toate bisericile s-a auzit îndemnul „Veniţi de luaţi Lumină!“. Cei care au aprins lumânările au răspuns „Adevărat a înviat!“ atunci când preoţii au rostit de câte trei ori „Hristos a înviat!“. Şi anul acesta, în multe din bisericile vrâncene Lumina a fost adusă de la Ierusalim, de la Mormântul Sfânt.
În noaptea de Înviere, străzile oraşelor şi uliţele satelor s-au transformat în râuri de lumânări şi candele, iar inimile credincioşilor s-au deschis ca să-l primească pe Hristos, Cel Înviat din morţi. La miezul nopţii, în toate bisericile s-a auzit îndemnul „Veniţi de luaţi Lumină!“. După acest moment, preoţii au săvârşit prima parte a Sfintei Liturghii după care s-au adresat creştinilor prezenţi în biserică cu formula de salut „Hristos a înviat!“, iar aceştia din urmă au răspuns: „Adevărat a înviat!“. Aceste cuvinte nu sunt, însă, doar o formă de salut, ci şi mărturisirea credinţei în realitatea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Salutul pascal este mărturisirea completă a credinţei în dumnezeirea lui Iisus Hristos.
După ce toată suflarea şi-a aprins lumânările, preoţii i-au invitat pe credincioşi să sărute Sfânta Scriptură, Sfânta Cruce şi să ia anaforă pentru a doua zi. Potrivit tradiţiei, lumânarea de la Înviere trebuie adusă acasă aprinsă, lumina luată de la preot fiind considerată sfântă şi protectoare. Din bătrâni, se spune că lumina ei fereşte gospodăria de trăsnet, alungă vremea rea şi aduce soarele. Timp de 40 de zile, până la Înălţarea Domnului, credincioşii se salută cu „Hristos a înviat!“ şi îşi răspund cu „Adevărat a înviat!“.
Lumina Învierii de la Mormântul Sfânt
Mai mulţi preoţi din Vrancea au împărţit cr