Tradiția spune că cine moare în această săptămână merge direct în rai.
Prima săptămână care urmează după Învierea Domnului nostru Iisus Hristos este numită Săptămâna Luminată. În tradiția greacă, această perioadă este cunoscută sub numele de Săptămâna Reînnoită, deoarece întreaga creație renaște prin Domnul Iisus Hristos.
Semnificația denumirii acestei perioade vine din vechime, când botezul se făcea în noaptea de Paște. Cei botezați erau numiți “luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna de după Paște, simbol al bucuriei Învierii.
Săptămâna Luminată se termină duminică, 12 mai, zi cunoscută sub numele de Duminica Tomii sau a Sfântului Apostol Toma.
Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile de la Paște, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile). Această săptămână stă sub semnul luminii și prima slujbă din această perioadă începe prin cuvintele “Veniți de luați lumină!”. Slujbele Bisericii sunt deosebite de cele din restul anului și se țin cu ușile împărătești larg deschise. Astfel, privirea spre altar nu mai este împiedicată de nimic, simbolizând ușa deschisă de la mormântul Mântuitorului, precum și ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morții acestuia.
În această perioadă, bisericile se înveșmântează în alb, iar preoții poartă veșminte albe. Chiar și slujba înmormântării celor care au adormit în timpul acestei săptămâni este diferită de rânduiala obișnuită, deoarece se rostesc cântările canonului Învierii Domnului și “Hristos a înviat!”, în loc de “Veșnică pomenire!”. În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile în care Biserica oferă dezlegare la mâncărurile de dulce. Vinerea din Săptămâna Luminată este cunoscută sub numele de Vinerea Izvorului Tămăduirii. În această zi se fac pomeniri pentru cei trecuți l