Evaluările cadrelor didactice sunt strâns legate de încrederea şi eficacitatea de care acestea dau dovadă. Din acest motiv, „Studiul Internaţional pentru Predare şi Învăţare, („TALIS”) al Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare(OECD), care analizează mediile de examinare şi predare din şcoli, încearcă să identifice provocările meseriei profesorilor şi directorilor de şcoli.
Nivelurile ridicate de eficacitate din rândul profesorilor sunt asociate cu o serie de comportamente pozitive şi alte practici care ar putea influenţa calitatea predării şi a realizărilor elevilor.
Studiul TALIS din 2008 a descoperit că profesorii din Belgia, Brazilia, Bulgaria, Ungaria, Irlanda, Italia, Mexic, Portugalia sau Spania care au primit o evaluare pe munca depusă au raportat un nivel de eficacitate ridicat. În plus, atunci când evaluarea profesorului prefigura şi practici inovatoare de predare, auto-eficacitatea acestuia creştea şi mai mult.
Ce înseamnă acest lucru în practică?
Evaluarea pe care un profesor o primeşte este doar unul dintre factorii care poate influenţa sentimentul de eficacitate al acestuia. Cu toate acestea, conţinutul evaluării este la fel de important.
Atunci când li se oferă o perspectivă asupra metodelor de predare, profesorii se pot concentra mai mult pe acel segment al predării care nu dă roade.
Climatul disciplinar şi mediul de învăţare
Climatul disciplinar este măsurat prin valoarea totală a timpului pierdut pentru a mobiliza elevii pentru o lecţie, aici incluzând factori precum dispoziţia elevilor de a crea o atmosferă plăcută de învăţare, numărul de întreruperi şi zgomotul din timpul orei.
Datele TALIS au arătat o pierdere de 13% din timpul total de predare şi învăţare prin care se încercarcă păstrarea ordinii.
De asemenea, climatul disciplinar joacă un rol important în evaluarea metodelor de