Anamaria Cătănoiu, preşedinta Asociaţiei „Potpourri” din Focşani, care se află într-un stagiu de pregătire de cinci luni, în calitate de asistent Grundtvig, în Messina, Sicilia, a călătorit, pe perioada vacanţei de Paşte, prin locuri despre care doreşte să împărtăşească, prin rândurile următoare, şi cititorilor noştri.
Săptămâna trecută am avut parte de o frumoasă vacanţă de Paşti pe care mi-am petrecut-o vizitând puţin câteva locuri minunate din apropierea Messinei, dar şi din Calabria, inclusiv oraşul Reggio Calabria – reşedinţa de provincie, să spunem aşa. Am avut o săptămână încărcată în care am călătorit în Catania- oraşul marelui compozitor Vincenzo Bellini, Milazzo, un frumos orăşel înconjurat de ziduri aproape de Messina, Taormina, perla Siciliei şi Reggio Calabria.
Catania este situat pe coasta de est a Siciliei, la poalele Muntelui Etna, cel mai mare vulcan din Europa. Este al doilea mare oraş din Sicilia cu o zonă metropolitană şi este bine cunoscut pentru arhitectura sa barocă specială şi design urban extraordinar (zona centrală a oraşului este pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial, ca parte a oraşelor aparţinând barocului târziu de la val de Noto), consecinţele erupţiei vulcanice din 1669 şi a marelui cutremur din 1693 după care oraşul a trebuit să fie reconstruit din temelii.
Oraşul are o istorie datând de 2700 ani, dominată de culturi diferite (colonie greacă, apoi romană, s-a bucurat de o lungă perioadă de strălucire care a continuat şi în epoca bizantină, în cea arabă şi apoi normadă), a fost un centru comercial bogat, în principal datorită portului său. Catania este situat sub cel mai important vulcan activ din Europa şi a fost distrus de mai multe ori în trecut de acesta. Rezultatul, un oraş unde găsiţi o mare varietate de peisaje şi arhitecturi, o mulţime de clădiri murdare şi,