Recordurile recensământului la păsări: 11.000 de raţe cu ciuf şi 20.000 de gâşte cu gât roşu. Stolul observat în sudul Dobrogei în cadrul recensământului din acest an reprezintă jumătate din populaţia de gâşte cu gât roşu din România, spune Eugen Petrescu, specialist ornitolog.
Specie simbol pentru Dobrogea, gâsca sălbatică cu gât roşu(branta ruficollis) a fost observată şi de specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi la Călăraşi.
„Am urmărit gâsca cu gât roşu şi gârliţa în perioada octombrie– martie. Ne-a interesat, în special, traseul lor, dar şi starea în care se află. Cel mai mare stol văzut în acest an s-a regăsit în sudul Dobrogei, nu departe de Vama Veche. Este vorba despre un stol de aproximativ 11.000 gâşte cu gât roşu, ceea ce înseamnă aproximativ jumătate din populaţia de astfel de gâşte din România. Păsările au înnoptat o perioadă pe teritoriul României, în zona Mangalia, după care se duceau în Bulgaria şi veneau în România pentru a se hrăni“, explică Petrescu.
Omologii bulgari au consemnat faptul că ar fi fost văzut un stol de aproape 50.000 de păsări de acest tip, care a stat în zona graniţei cu România timp de două – trei săptămâni. După ce vremea s-a mai încălzit, o parte din gâştele cu gât roşu au migrat spre Insula Mică a Brăilei, spre Călăraşi, iar altele au reveni în Dobrogea de Nord.
Culoar de migraţie
În timpul migraţiei de primavară, care începe în luna martie, dar şi în cea de toamnă, la mijlocul lunii septembrie, părăsile poposesc şi în zona Bărăganului. “Stolul de gâşte la care se face referire a fost observat pe culoarul de migraţie al speciei, acestea fiind în pasaj, în zona Boianu Sticleanu, judeţul Călăraşi”, a precizat Mariana Ivan, din cadrul APM Călăraşi.
Ostroavele, preferatele păsărilor
Cele mai multe exemplare au fost monitorizate în Dobrogea, peste 20.000. Zona judeţului Că