Medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” au tratat în ultima perioadă foarte multe persoane muşcate de căpuşe.
Ei spun că nu există gardă în care să nu se prezinte cei puţin două astfel de cazuri. Medicii informează populaţia să acorde o atenţie deosebită atunci când petrece mult timp în aer liber şi să poarte îmbrăcăminte adecvată, astfel încât să nu intre în contact direct cu spaţiile verzi. Muşcătura de căpuşă nu este întotdeauna dureroasă, iar unii pacienţi prezintă o pată roşie în zona afectată. Medicii îi avertizează că trebuie să vina urgent la control, altfel riscă să ajungă la encefalită, sau, mai grav, la boala Lyme. Unele căpuşe sunt purtătoare ale virusului care determină acestă afecţiune. Este o boală periculoasă care poate ataca inima, articulaţiile, ochii sau creierul.
Specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică atenţionează că numărul cazurilor de înţepături de căpuşe este în continuă creştere. În aceste condiţii, persoanele care îşi petrec zilele libere în natură, la iarbă verde, trebuie să respecte o serie de recomandări. Astfel, specialiştii de la INSP recomandă evitarea, pe cât posibil, a zonelor infestate cu căpuşe. Dacă totuşi ieşim în parc sau în spaţii deschise, este bine să purtăm haine de culori deschise care să protejeze braţele şi picioarele. Culoarea deschisă ajută, prin contrast, la identificarea uşoară a căpuşelor. Se recomandă, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi. Se recomandă purtarea de tricouri, bluze sau cămăşi cu mâneci lungi. De asemenea, este indicat ca încălţămintea să nu fie prevăzută cu decupaje.
Medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” au tratat în ultima perioadă foarte multe persoane muşcate de căpuşe.
Ei spun că nu există gardă în care să nu se prezinte cei puţin două astfel de c