Guvernul Victor Ponta a preluat puterea pe 7 mai 2012, după ce USL a reuşit să îşi formeze o majoritate în dauna PDL. Acum, premierul are un pact de coabitare cu preşedintele.
După căderea Guvernului Ungureanu, pe 27 aprilie 2012, în urma unei moţiuni de cenzură, preşedintele României, Traian Băsescu, l-a desemnat pe Victor Ponta să formeze noul guvern, care a fost votat de Parlament pe 7 mai 2012. În noul Guvern au intrat PSD, PNL şi PC, iar UNPR a sprijinit Executivul în Parlament, fără a face parte din Cabinet.
Câţiva dintre miniştrii noului Guvern au provocat controverse. Astfel, Victor Alistar, nominalizat pentru postul de ministru delegat pentru strategii guvernamentale, a fost retras după ce presa a dezvăluit că a fost declarat incompatibil.
Doi miniştri ai Învăţământului, unul propus, Corina Dumitrescu, şi altul numit, Ioan Mang, au fost acuzaţi de plagiat şi au ratat postul. Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a fost declarat incompatibil şi a demisionat din funcţie. Vara anului 2012 avea să găsească Guvernul Ponta în epicentrul unor scandaluri politice.
Pe 12 iunie 2012, Parlamentul i-a acordat prim-ministrului Victor Ponta un mandat pentru reprezentarea României la întrunirea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, în detrimentul preşedintelui Traian Băsescu. Invocând acest mandat, Ministerul de Externe, condus de Andrei Marga, a refuzat să trimită la Bruxelles lista delegaţiei primită de la Cotroceni şi a trimis alta, cu o delegaţie condusă de Victor Ponta.
Pe 27 iunie, Curtea Constituţională (CCR) a decis că preşedintele trebuie să reprezinte România. Totuşi, Ponta a plecat la Bruxelles, invocând faptul că decizia CCR nu a fost publicată în Monitorul Oficial înainte de Consiliul European.
Scandalul plagiatului
În contextul scandalului cu Palatul Cotroceni, Victor Ponta s-a trezit cu o acuzaţie de plagiat. Subi