Nu câştigă cât alţi europeni, însă când vine vorba de mâncare românii îşi cheltuie cea mai mare parte a veniturilor pentru a avea cât mai multe pe masă. Tendinţa este cu atât mai mare în perioada sărbătorilor. Jurnaliștii de la Gândul au sintetizat datele INS
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), aproape 42 la sută din totalul cheltuielilor unei gospodării din România erau făcute, la finalul lui 2012, pentru mâncare. Per total, conform estimărilor europene, românii dau pe mâncare în medie 1.000 de euro pe an, ceea ce înseamnă aproximativ 83 de euro lunar, de două ori mai puţin decât un german sau un austriac.
Raportat însă la veniturile medii, efortul este unul semnificativ în vreme ce un german câştigă de aproape cinci ori mai mult decât un român.
Cumpărăturile de Paşte – 165 de milioane de euro
Românii nu s-au zgârcit anul acesta la bani atunci când a venit vorba despre cumpărăturile pentru masa de Paşte. Ei au lăsat la casele magazinelor şi hipermarketurilor, dar şi în pieţele din ţară circa 730 de milioane de lei, echivalentul a 165 de milioane de euro, dar au plecat acasă cu plasele încărcate cu aproximativ 8 milioane de cozonaci, 50 de milioane de ouă şi zeci de milioane de kilograme de carne de miel, potrivit estimărilor realizate pentru gândul de către reprezentanţii patronatelor din domeniu, cu doar câteva zile înainte de sărbătorile pascale.
Doar pe cozonacii cumpăraţi de pe rafturile magazinelor cu un preţ de circa 12 lei bucata, românii au plătit 96 de milioane de lei, în timp ce pentru ouăle achiziţionate cu ocazia acestei sărbători, vândute spre exemplu cu 0,5-0,6 lei pe bucată în pieţele bucureştene, au dat 30 de milioane de lei.
Reprezentanţii crescătorilor de ovine din ţară estimau, la rândul lor, că românii vor cumpăra de Paşte 3 milioane de miei. Având în vedere greutatea lor medie