Germania este împărţită în acest moment între două tabere, iar rezultatul final se va vedea în septembrie, odată cu alegerile federale. Cancelarul Angela Merkel are de rezistat criticilor din ambele părţi: euroscepticii vor ca Germania să nu se mai implice atât de mult, pe de cealaltă parte partizanii unei Europe unite nu vor ca Germania să cedeze presiunilor.
„The Daily Telegraph“ realizeză o analiză a peisajului politic german, în centrul căruia se află Angela Merkel. Pe măsură de conflictul se actutizează în eurozonă, Germania este iar în centru. Astfel, Merkel a fost acuzată din multe părţi. În Italia, votanţii au respins măsurile de austeritate, în Grecia şi Cipru Merkel e considerată o nazistă, iar Francois Hollande a acuzat-o pe Angela Merkel că este de o intransigenţă egoistă.
Merkel, între vocile contradictorii ale analiştilor
De asemenea, ultima voce care s-a aliat scepticilor este Oskar Lafontaine, care a fost ministrul de finanţe al Germaniei când euro a fost introdus. El a susţinut ruperea zonei euro pentru a ajuta sudul să se recuperze. „Germanii nu recunosc încă faptul că cei din Europa de Sud, inclusiv Franţa, vor fi forţaţi de condiţiile actuale să lupte împotriva hegemoniei germane“, a avertizat Lafontaine.
Ministrul de finanţe al Germaniei, Wolfgang Schauble, consideră că Europa va trece peste criză cu euro intact şi cu mecanisme mai puternice pentru prezervarea acestuia. Într-un discurs la Universitatea Oxford, el a sugerat că în momentul când a fost introdusă moneda unică, Europa nu avea unitate fiscală, nu exista un control supranaţional asupra bugetelor şi nicio o reglementare bancară. În momentul de faţă, Germania doreşte ca Uniunea Europeană să aibă un cuvânt de spus asupra bugetelor naţionale. Cu toate acestea, nu toţi sunt de acord. Noul prim-ministru italian, Enrico Letta, a spus că „nu vreau să justici alegerile do