Accesaţi, pe Internet, "zorilebucovinei.com" şi o să aveţi bucuria intrării în arealul electronic al ZIARULUI ROMÂNILOR DIN UCRAINA. O tribună a conaţionalilor, din regiunea care, pe harta statului ucrainean, păstrează formatul teritoriului furat României de Stalin, prin ruşinosul Pact Molotov-Ribbentrop. Nu întâmplător, actualul ambasador al Kievului, la Bucureşti, a condus regiunea corespunzătoare Bucovinei de Nord. Pământ istoric românesc.
Ideea acestui dialog a pornit după ce am primit, succesiv, mai multe articole, prin e-mail, din inima oraşului Cernăuţi. Materiale semnate de Diana Toma, Maria Toacă, Felicia Nichita-Toma, Eleonora Bizovi, Eugenia Cimborovici Teodoreanu, Todor Nicolaevici, Pintilei Bileţchi, Domnica Mihălescu-Luchianuc, Iacob C. Istrati, Tamara Gorincioi, Ion Creţu, Elena Fedorac şi lista ar putea continua. Cu precizarea că am trecut alături de redactorii inimoşi şi colaboratorii animaţi de dragostea pentru limba şi patria română.
Cine conduce publicaţia românilor din Bucovina de Nord, teritoriul hăcuit de Stalin, din trupul României?
Nicolae Toma. Un conaţional care s-a născut în anul 1956, în satul Boian, raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi. În 1979 a absolvit secţia de ziaristică, a Universităţii de Stat, din Chişinău. Din acelaşi an devine corespondent special şi locţiitor al redactorului-şef, iar ulterior, din anul1999, redactorul-şef al ziarului românilor din Ucraina - ZORILE BUCOVINEI. În martie 2012, Nicolae Toma a creat, împreună cu coechipierii săi, Societatea Jurnaliştilor Români Independenţi, din regiunea Cernăuţi.
Care este cheia sufletului acestui român, obligat de decedatul imperiu sovietic să trăiască, încă, sub stăpânire străină, deşi Pactul Molotov-Ribbentrop a fost repudiat la Moscova? O mărturiseşte singur, cu o modestie pilduitoare: "Să dăinuim împreună, în cuget şi simţire românească."
Obs