Atelierul de reparaţii al ceasornicarului Ion Paţulea este printre puţinele din judeţ care au rezistat trecerii timpului.
Meseria de ceasornicar este pe cale de dispariţie, atelierele de reparaţii ceasuri din Focşani fiind închise în ultimii ani unul câte unul.
Ion Paţulea este ultimul dintre supravieţuitorii din breasla sa care a rezistat pe piaţă, asta şi din cauză că a pus multă pasiune în munca pe care o slujeşte cu devotament de patru decenii.
În atelierul său aflat vizavi de Sala Polivalentă, meşterul repară toate tipurile de ceasuri care îi cad în mână, de la ceasuri mecanice şi electronice de mână şi până la ceasuri de masă sau ceasuri cu pendul.
Ion Paţuluea spune că a învăţat meserie de la cel mai renumit ceasornicar al vremurilor sale, Bella Szabo.
“Este omul care m-a învăţat la şcoala de ceasornicari de la Arad toate secretele acestei meserii grele. În munca asta trebuie să fii bine pregătit şi să nu bâjbâi. Exact ca un doctor, care îi redă viaţa unui pacient şi ceasornicarul trăieşte o mare satisfacţie când aude din nou ticăitul obiectului care măsoară timpul”, spune Ion Paţulea.
Cel mai vechi ceas reparat are o vechime de 300 de ani
De-a lungul timpului, prin mâinile sale iscusite au trecut mii de ceasuri, de toate mărcile, printre clienţii săi numărându-se foarte mulţi oameni pentru care ceasurile au valoare sentimentală. Foto "Medicul" ceasurilor din Focşani
“Am un client care vine periodic să-i verific un ceas care are o vechime de trei sute de ani. E o moştenire de familie şi merge şi în prezent perfect. În general, oamenii ţin la lucrurile vechi şi sunt fericit că am privilegiul să-i ajut”, spune ceasornicarul.
În topul preferinţelor sale în materie de ceasuri se numără de departe ceasurile elveţiene, cunoscute pentru precizia lor, urmate de cele ruseşti, cu renumitele mărci Racheta şi Pobeda,