Codruţ Olaru, propus pentru funcţia de adjunct al procurorului general al României, susţine acordarea iniţiativei legislative pentru Ministerul Public şi vrea ca procurorii să poată fi delegaţi pe perioadă determinată, fără consimţământul acestora, în raza aceleiaşi Curţi de Apel.
Codruţ Olaru este procuror din 1995, iar reperele CV-ului său sunt perioada la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Bacău (2005 - 2007) şi cea în funcţia de procuror şef al DIICOT (din ianuarie 2007).
Anul trecut, instituţia pe care o conduce, în prezent, Codruţ Olaru a cercetat aproape 17.000 de persoane şi a trimis în judecată peste 3.900 de inculpaţi, dintre care 1.906 în stare de arest preventiv - un bilanţ managerial şi cazuistic ce poate fi determinant în contextul propunerii sale ca adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Olaru a fost procuror din 1995 până în 1999 la Parchetul Judecătoriei Bacău, instituţie pe care ulterior a condus-o timp de un an, până în 2000. Ulterior, Codruţ Olaru a fost procuror la Parchetul Tribunalului Bacău, iar din 2002 a fost la DIICOT Bacău, instituţie pe care a şi condus-o din 2005 până în 2007.
Codruţ Olaru a fost şef al DIICOT timp de două mandate, din 2007 până în 26 martie 2013, iar în prezent asigură interimar conducerea instituţiei, fiind delegat în funcţie pe o perioadă de şase luni.
Codruţ Olaru îşi prezintă miercuri proiectul de management în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a CSM, acesta urmând să fie audiat după Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al Parchetului instanţei supreme şi Bogdan Licu, candidatul pentru postul de prim-adjunct al procurorului general.
În proiectul de management al lui Olaru se menţionează că priorităţile imediate ce trebuie asumate au în vedere îndepl