Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a făcut apel la liderii Uniunii Europene să colaboreze cu adevărat într-un cadru european, afirmând că Europa fie "va fi democratică", fie "va eşua", transmite France Presse.
"O integrare economică sporită va presupune depăşirea metodei de funcţionare interguvernamentală a Uniunii Europene şi a zonei euro în special', a explicat Barroso în deschiderea unei conferinţe asupra aprofundării uniunii economice şi monetare, adăugând că a găsi mijloacele une 'legitimităţi democratice" devine "din ce în ce mai mult o prioritate".
Dar, cu un an înainte de alegerile europarlamentare, şi în contextul în care conceptul european este puternic pus sub semnul întrebării din cauza crizei, el a declarat că 'sprijinul oamenilor pentru Europa are nevoie de o schimbare în atitudinea liderilor politici, în vederea creării unei veritabile sfere politice europene'.
"O Europă adultă nu poate funcţiona fără o dezbatere democratică reuşită. Indiferent de dificultăţile întâmpinate în a-i convinge pe cetăţeni în perioadă de criză, indiferent de dificultăţile în a explica decizii adesea tehnice şi uneori foarte nepopulare', a continuat Barroso, 'nu există altă opţiune în democraţie'. 'Europa va fi deschisă şi democratică sau va eşua", a avertizat el.
Pe de altă parte, Comisia Europeană a solicitat din nou marţi Franţei să ducă la bun sfârşit reforme structurale 'îndrăzneţe' pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea. Comisarul european pentru afaceri economice şi euro, Olli Rehn, vorbind cu aceeaşi ocazie la Bruxelles, a amintit că Comisia i-a acordat vineri doi ani suplimentari Franţei, până în 2015, pentru a-i permite să revină la un deficit public sub pragul de 3% din PIB. El a notat că Franţa a făcut eforturi de consolidare bugetară de ordinul a 1% din PIB pe an de trei sau patru ani înc