Reprezentanții Apa CTTA au explicat în conferință de presă care sunt cauzele care au determinat ca, de sărbătorile de Paște, la robinetele din mai multe localități din Alba să curgă apă ruginie. Aceștia își asumă răspunderea pentru faptul că nu au curățat din timp conductele de apă, favorizând formarea de depuneri pe conducte, dar au pregătit pentru perioada următoare un plan de acțiune pentru a împiedica astfel de incidente.
Săptămâna trecută, cele mai mari probleme privind calitatea apei potabile au fost înregistrate la Blaj și Ocna Mureș, unde indicele de turbiditate a depășit valorile admise. Dacă valoarea maximă admisă de normele europene a indicelui de turbiditate a apei este de 5, la Ocna Mureș măsurătorile au arătat că atingea chiar și un indice de 30.
Pierderi de 60% la apă înregistrate în Ocna Mureș
Explicația conducerii Apa CTTA pentru această colorare a apei este creșterea debitelor determinate de sporirea consumului. Crescând aceste debite, depunerile acumulate pe conducte au fost puse în mișcare, ajungând în apa din gospodăriile cetățenilor. Situația de la Ocna Mureș este, potrivit furnizorului de apă, mult mai gravă: “triplarea debitelor și a vitezelor este cauzată și de faptul că toți cu casele particulare udă în grădini. Noi am fost noaptea și am auzit cum curge apa la ei în grădini. O lasă deschisă să curgă. Avem o pierdere de 20%. Nu este în Uniunea Europeană o pierdere mai mare de 30% la apă, iar la Ocna avea în primăvară pierderi de 20% iar acum avem de peste 60%. Aceasta este apă negăsită și nu pierderi în rețele pentru că acestea s-ar vedea. Categoric acolo sunt branșamente duble, se fură apa, am găsit cazuri de persoane care dădeau apometrele înapoi. Orașul Ocna va trebui să îl luăm la mână cu mult mai multă responsabilitate și probabil vom rezolva măcar o parte din aceste probleme”, a explicat Viorel Lazăr, directorul Apa