Crescătorii de ovine se plâng că nu mai au loc în păşuni din pricina şmecheriilor unor primării şi ameninţă că-şi vor aduce oile pe străzile din oraş.
Suprafeţele de păşune sunt insuficiente, având în vedere că în ultimii ani, numărul crescătorilor de ovine s-a înmulţit în judeţul Cluj. Pe de-o parte, primăriile şi chiar şi unii proprietari reclamă faptul că oile sunt lăsate pe terenuri private, pentru că mulţi crescători vânează doar subvenţia, fără a avea disponibilitate să-şi cumpere păşuni. De cealaltă parte, fermierii acuză primăriile.
Pentru că se dau subvenţii şi pe terenuri, ei spun că primăriile au format asociaţii pentru a pune mâna pe bani şi că nu vor sub nici o formă să concesioneze păşunile crescătorilor de ovine. Aşa se face că mulţi fermieri au rămas fără păşuni şi ameninţă că îşi vor lăsa oile pe străzi, în oraş. Cu această situaţie se confruntă foarte mulţi crescători de ovine, nu doar în Cluj, ci peste tot în ţară. Dacă s-ar reglementa regimul acordării subvenţiilor, cel puţin o problemă s-ar rezolva, explică şeful Asociaţiei Comunelor din Cluj.
În 2013, în judeţul Cluj, numărul cererilor privind acordarea de subvenţii pentru crescătorii de ovine a crescut cu circa 13%, arată şeful sectorului zootehnie din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Valer Marica. De altfel, în ultimii ani crescătorii de ovine s-au tot înmulţit, iar asta şi pentru că subvenţia pe care o acordă statul prin intermediul APIA nu-i condiţionează prea tare pe aceştia. Mai concret, oricine are minim 50 de oi devine eligibil pentru a obţine subvenţia în valoare de 40,8 lei/cap ovină. Crescătorii nu trebuie să dovedească în nici un fel dacă au unde şi cum să-şi hrănească animalele. „Plăţile pentru ovine nu sunt dependente de suprafeţele de păşune. Până acum, la noi în ţară aşa a fost regulamentul. De abia cu noul exerciţiu bugetar