In luna martie, comparativ cu februarie 2013, preturile productiei industriale din Romania au scazut in medie cu 0,4%.Acestea au scazut atat pe piata interna (-0,2%), cat si pe piata externa (-0,7%), se arata intr-un comunicat transmis miercuri de Institutul National de Statistica (INS). E drept, in martie 2013 fata de martie 2012, preturile productiei industriale au crescut semnificativ la produsele energetice, cu 6,1%, in vreme ce in UE acestea au inregistrat scaderi. Indicele preturilor productiei industriale (IPPI) reprezinta un indicator cheie pentru masurarea inflatiei si pentru determinarea deflatorului PIB (cresterea economica reala se calculeaza prin impartirea PIB nominal la un indice dat de acest deflator). Cu cat IPPI este mai redus, cu atat PIB va fi mai mare in termeni reali. incert al PIB pe finalul anului 2012, de care depinde confirmare cresterii economice de 0,2% anuntata dupa primele 9 luni.
Deflatorul depinde nu doar de IPPI, ci si de indicele preturilor de consum. In 2010 si 2011, nivelul IPPI a fost de peste doua ori mai mare decat IPC ceea ce a franat puternic cresterea economica reala, iar presiunile facute de FMI si Banca Mondiala pentru restructurarea si eficientizarea industriei romanesti au avut in vedere in special evolutiile IPPI. Dar sa revenim la cifre.
Preturile productiei industriale au crescut in martie 2013, fata de martie 2012, cu 0,7% atat in zona euro cat si in intreaga Uniune Europeana, potrivit Eurostat. In termeni lunari, IPPI a scazut in martie 2013 fata de februarie 2013 cu 0,2% atat in zona euro cat si la nivelul intregii UE.
In martie 2013, fata de martie 2012, preturile la nivelul intregii industrii, excluzand sectorul energetic, au crescut cu 1% in zona euro si cu 1,1% la nivelul intregii Uniuni Europene. Preturile din sectorul energetic au ramas stabile in zona euro, d