Alimentaţia este un factor esenţial pentru funcţionarea sistemului nervos, lucru atestat de specialiştii în nutriţie. Condiţia de bază pentru un randament intelectual ridicat este o alimentaţie echilibrată care să asigure necesarul zilnic de substanţe nutritive.
Proteinele au un rol important în funcţionarea sistemului mental, astfel încât un prânz bogat în proteine ne poate feri de accesele de oboseală de după-amiază, conform unor studii citate de Nescafe. De asemenea, prin circulaţia sangvină, celulele nervoase necesită un aport regulat de glucide. Acestea îi aduc creierului energia necesară pentru a desfăşura activităţile din timpul zilei. Vitaminele din grupa B şi vitamina C sunt esenţiale pentru echilibrul fizic şi psihic, influenţând direct performanţa intelectuală, iar mineralele (fierul şi cuprul) protejează şi stimulează creierul, ajutând la o mai bună concentrare.
Cafeaua creşte performanţa intelectuală
Pe lângă nutrienţii esenţiali, s-a demonstrat că un consum moderat de cafea are o influenţă benefică asupra performanţei mentale. Cafeaua îmbunătăţeşte memoria pe termen scurt şi accelerează timpii de reacţie. Cofeina contractă vasele de sânge din creier astfel încât funcţiile metabolice să se desfăşoare mai repede şi energizează creierul, acţionând ca un stimulent. În plus, cafeina activează acea parte a sistemului nervos central care îmbunătăţeşte capacitatea de memorare şi de concentrare.
"Pentru stimularea performanţei mentale este esenţial să păstrăm un consum moderat de două-trei căni de cafea solubilă, să facem multă mişcare şi să avem o alimentaţie echilibrată care să ofere organismului nutrienţii necesari", susţine Nicoleta Tupiţă, specialist în nutriţie la Nescafe.
Antioxidanţii şi Omega 3, esenţiali
În plus, specialiştii menţionează câteva dintre alimentele care îm