Nava de razboi Bora (proiect 1239) reprezinta un hibrid original intre un cataraman si o nava pe perna de aer si a facut senzatie la expozitia internationala de armament de la Istambul, IDEF-2013. Ambarcatiunea a fost proiectata de Biroul de contructii al Institutului de marina din Leningrad.
Nava de razboi pe perna de aer Bora, echipata cu sisteme de racheta, reprezinta, de fapt, doua corpuri inguste, acoperite si unite de o platforma lunga de aproape 64 de metri si lata de 17,2 metri. Corpurile sunt executate dintr-un aliaj de aluminiu foarte usor si rezistent. Perna de aer se formeaza cand in partea din fata se coboara un ecran elasti, iar in spatiul dintre cele doua carcase se acumuleaza aer.
Nava Bora are o calitate unica. Pe de o parte, ea este un cataraman stabil, capabil sa dezvoltate o viteza de pana la 20 de noduri, iar pe de alta parte este o nava de razboi pe perna de aer rapida, a carei viteza trece de 50 de noduri.
La un deplasament de numai 1.050 de tone, puterea cumulata a motoarelor atinge 56.000 de cai putere. Concret, pentru deplasarea in regim de cataraman intra in functiune doua motoare diesel de 10.000 de cai putere fiecare, iar pentru deplasarea pe perna de aer sunt actionate doua turbine pe gaz, a caror putere insumata se ridica la 36.000 de cai putere. Cele doua sisteme de motoare pot functiona individual si concomitent. Acest lucru permite navei sa se deplaseze in orice conditii. Mai mult, nava poate inainta chiar si fara motoare, numai pe seama evacuarii aerului din perna (7 m/sec). In acest caz, viteza dezvoltata este de 3 noduri.
In ceea ce priveste dotarea tehnico-militara, nava Bora poate fi echipata cu rachete supersonice antinava Moskit. Rachetele sunt plasate in doua instalatii speciale, dispuse una pe bordul drept, cealalta pe cel stang. In plus, nava dispune, printre altele, de doua rachete de croazier