Comisia Europeană nu vede niciun motiv pentru care unele state membre s-ar plânge de migraţia forţei de muncă. Germania, Olanda, Austria şi Marea Britanie o fac totşi, invocînd aici abuzurile comise de români, între altele, asupra sistemelor lor sociale. Rugată să se ocupe de acest caz, Comisia Europeană vorbeşte despre motive electoraliste şi spune că problema nici nu ar trebui să se pună. Este răspunsul reiterat de comisarul drepturilor fundamentale Viviane Reding.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Viviane Reding a amintit, fireşte, că un lucrător migrant are trei luni la dispoziţie pentru a se pune pe picoare în statul membru gazdă. În acest fel, el nu devine o povară pentru securitatea socială.
Dar tot ea a mai adăugat un fapt arhicunoscut, acela că benficiarii sistemelor sociale nu sint decât cetăţenii care muncesc într-un stat membru UE. Nu se poate vorbi despre paraziţi sau parazitarea sistemului.
De ce atunci patru state membre au adresat o scrisoarea Preşedinţiei Irlandeze a UE si Comisiei Europene plîngîndu-se de aceste abuzuri ?
Fără a-i menţiona ca atare, cele patru state îi vizau aici pe muncitorii români şi polonezi. Aceştia, care spun mai ales Londra şi Berlin, se instalează temporar în Marea Britanie sau Germania şi apoi obtin ajutor social pentru întreaga familie rămasă acasă.
Viviane Reding a găsit o posibila explicaţie a acestei acţiuni :
"Cetăţenii UE care muncesc, pot primi asistenţă socială doar dacă dovedesc că locuiesc în acel stat membru. Toate acestea sint cuprinse în legislaţia naţională şi sint clare. Şi cum se ştie, migraţia forţei de muncă este benefică pentru toate statele membre. Prin urmare, chiar că nu înţeleg de ce s-a creat această agitaţie, dar înţeleg că este vorba despre motive ce ţin de campanii electorale ale partidelor politice."
În plus, Comisia E