Industria chimica, unul dintre cele mai mari si mai dinamice sectoare industriale la nivel mondial (cu un volum global al vanzarilor de 2.744 mld. euro in 2011, in crestere cu 11,6% fata de anul precedent), isi confirma pozitionarea ca unul dintre motoarele principale de redresare economica.
La nivel national, industria chimica indica o trendinta ascendenta, dar totodata trage si un semnal de alarma asupra unor potentiale riscuri, se arata intr-un studiu al Coface Romania.
In pofida reducerii continue a ponderii sale pe aceasta piata in detrimentul zonei asiatice, industria chimica din zona UE detine in continuare o cota de piata de peste 20% din total, obtinand in 2011 vanzari totale in valoare de 539 mld. euro si generand 1,19 milioane de locuri de munca in peste 60.000 de companii.
In Romania acest sector nu reprezinta numai un domeniu de activitate cu mare traditie si impact in economia nationala, ci si unul cu o evolutie aparte in contextul economic al ultimilor ani. Conform celor mai recente situatii financiare publicate de Ministerul Finantelor la sfarsitul anului 2011, in sectorul industriei chimicefunctionau un numar total de 4.598 de firme considerate active, care generau o cifra de afaceri totala de 47,4 miliarde de lei si 89.696 de locuri de munca.
Analizand in detaliu situatia si indicatorii financiari calculati pentru aceste companii, constatam ca sectorul industriei chimice se confrunta cu o serie de aspecte ce pot periclita relativa stabilitate (din punctul de vedere al numarului de agenti economici si al efectivului de salariati) si tendinta de relansare economica (cifra de afaceri in crestere cu 24%) inregistrate la sfarsitul anului 2011.
„Industria chimica reprezinta o latura a economiei pe care Romania se poate baza pentru dezvoltare in urmatorii ani. Atragerea unor investitii directe, au