Lipsa precipitațiilor duce la scăderea apei din fântâni și la uscarea culturilor.
“Nu au mai căzut precipitații de la ultima zăpadă căzută”, spun primarii din zona rurală a Romanului. Efectele secetei care amenință să se instaleze se pot observa, spun localnicii, în fântâni și pe câmp. “Nivelul apelor din fântâni scade, iar culturile agricole și pășunile sunt afectate de secetă. Culturile agricole au stagnat în creștere”, a declarat Petru Prichici, primarul comunei Ion Creangă.
Și în comuna Oniceni, culturile agricole au de suferit din cauza secetei. “Creșterea bruscă a temperaturilor a format la suprafață o crustă care a împiedicat plantele să mai răsară. Ca urmare, particularii și asociațiile agricole care dețin suprafețe de teren între comunele Oniceni și Valea Ursului au fost nevoiți să înlocuiască culturile de rapiță și de grâu cu cele de porumb”, a precizat Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni. Seceta se poate “măsura” la podul peste apa Bârladului, din comuna Oniceni. Pârâul, în perioadele ploioase ieșit din matcă, se poate păși acum cu piciorul.
Oamenii sunt îngrijorați mai mult pentru animale decât pentru soarta lor. Creșterea temperaturii i-a determinat pe săteni să-și scoată mai repede animalele la pășunat. Doar că lipsa precipitațiilor a făcut ca vegetația de pe pășune să înceapă să se usuce. “Pășunea este slabă și tinde să dispară din cauza secetei. Ocoalele silvice interzic sătenilor să mai folosească poienile din apropierea pădurilor pentru hrana animalelor. Dacă nu plouă, efectele secetei vor fi dezastruoase”, a spus primarul comunei Oniceni.
Prognozele făcute de specialiști nu sunt optimiste. Ploaie îndestulătoare nu va fi, estimează aceștia, cel puțin până în luna iulie. Dacă salvarea nu vine de la ploaie, singura nădejde a oamenilor pentru aducerea ploii binefăcătoare pământului mai rămâne la Dumnezeu. “Va tr